Biztos sokan most azt gondolják, hogy ilyen aztán nincs. Mert vagy nekiállok kézműves albumot készíteni, és akkor magam szabdalom és ragasztom a képeket, háttereket, kütyüket és miegymást, vagy csináltatok egy fotókönyvet, amiben a kreativitást csak az egyénileg elkészített scrapbookos oldalak adhatják.  Egyébként lássuk be, a könyv egyes oldalait azért lényegesen egyszerűbb digitálisan  megoldani, mint ennyi oldalt kézi technikával elkészíteni, az áráról már nem is beszélve. Én szigorúan igyekeztem távol tartani magamat minden ilyen lelőhelytől, mert vagyonokat lehet otthagyni, de most a nemes cél érdekében elmentem a Krea-tipp Maros utcai boltjába. Félelmeim hamar beigazolódtak, mert a szükséges max. három db. scrapbookos papír helyett rögtön egy 36 darabos kétoldalas készletbe szerettem bele.

Nem kell megrémülni a feladattól, egyrészt a könyvkötés nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik, másrészt az oldalak összefűzése, ami egy kritikus pont lenne, már a kész fotókönyvvel megoldódott.

Ehhez a könyvhöz a puhakötésű fotókönyvet kell választanod, hiszen a keményborítás lesz a kézi munka. A négyzetes méret nem kötelező, de mivel ilyen scrapbookos papírok kizárólag 30,5 x 305 cm-es méretben vannak, az a célszerű. Természetesen a nagyméretű sem gond, ahhoz is számtalan kötési lehetőség van, csomagolópapírok, decoupage papírok, vászon stb.

Szükségünk lesz kartonra, melyet én a Panton Váradi utcai boltjában szoktam vásárolni, mert ott rögtön méretre is vágják. Ha otthon is van megfelelő anyag, akkor sniccerrel is megoldható. A méretek:

2 db 21 cm x 20,5 cm

1 db 21 cm x 0,7 cm .

Vastagságnak a 2 mm-es megfelelő.  Ragasztónak a Planatol BB elnevezésű könyvkötészeti ragasztót használom, amit szintén lehet kapni a Pantonban vagy a Grafika boltjában.  Ez egy szuper ragasztó, igaz, hogy 1 kg-nál kisebb mennyiségben nincs, de nagyon kiadós, és más kreatívkodásokhoz is használható. Biztos van másféle is, én ezt ismerem.

Ha ezt mind beszereztük, kezdődhet a munka.  Javaslom, hogy először egy akármilyen kis könyvön próbáljuk ki a technikát, ne a fotókönyvön.

A képen látható módon a papír hátsó oldalára körberajzoljuk a kartont, majd egy keretet 3 cm-rel arrébb. A sarkot 45 °-ban levágjuk úgy, hogy a kartontól kb. 3 mm-re legyen. A bal oldalon látható fehér részt le kell vágni, mert ott a gerinc rész lesz.  A kivágott papírok így fognak kinézni.

A bekent kartont szépen a megrajzolt vonalra helyezzük, majd a széleket is behajtjuk.  Sajnos ez az a rész, amiről nincs fotó, mert ahhoz még két kezet kellett volna növesztenem, de aki már kötött füzetet, biztos tudja, hogyan is kell. Semmi bonyolult, csak a sarkoknál kell figyelni, hogy szépen benyomkodjuk. Aki még ilyet nem csinált soha, az először egy leeső kartonnal és papírral próbálja ki. A scrapbook papír nagyon jó minőségű, nem ázik át, így gyönyörűen terül, és nem gyűrődik.

Itt már a két karton be van kötve. Vágtam egy 26 cm x 8 cm-e papírt a gerincnek, ugyanabból a papírból, hiszen a másik felén hozzá illő másik minta van.  Itt is húzhatunk segédvonalakat. A borító és a gerinckarton között 5-6 mm legyen. Itt praktikusabb a papírt ragasztózni, hiszen a kartonnál nem tudjuk pontosan, hogy meddig is ér majd a gerinc papírja. Ezzel a borító el is készült. Most a fotókönyvünkhöz kell ragasztani.

Természetesen másmilyen borítóanyaggal  megoldható, hogy egybe kötjük az egészet és nincs külön a gerinc.  Ez bizonyos szempontból egyszerűbb, de ott a ragasztás során a teljes nyeklő-nyakló vázat kell forgatnunk.

A folytatáshoz a könyv gerince mentén ún. gázsit ragasztunk fel. Ez egy  gézszerű anyag ,  a gerinc megerősítésére szolgál. Helyette tökéletesen megfelel a lepedővászon is. Csak a gerincet ragasztjuk oda, a többi részt a borítóhoz kell.

A képen látható módon 3-3 cm-t kihagyva ragasztjuk. A következő rész ismét a fényképezhetetlen kategóriába tartozik, és beakasztás a neve.  A kész borítónál a gerinc és az eleje ill. háta közötti részt ragasztózzuk be, és a tábla élét. A gerinclemezt szorosan a könyvhöz nyomva becsukjuk a , a nyitási árokba hurkapálcikát vagy kötőtűt helyezünk, és valami nehezéket teszünk rá, hogy jól megragadjon. A Panatol gyorsan ragaszt, én kb. fél órát hagytam így. Az eredmény ez lett:

Már csak az előzék beragasztása van hátra, ami jelen esetben a puhakötésű fotókönyv borítója. Először a gázsit ragasztjuk a borítóhoz, majd a fotókönyv elejét majd hátát beragasztózzuk, rácsukjuk a fedelet és újabb préselés következik. Ajánlatos valami műanyag zacskót betenni, ha véletlen egy kis ragasztó kinyomódna, nehogy összeragassza a könyv oldalával. Én ezt egész éjszakára így hagytam, addig a nedvesség is eltűnik.

Már csak a díszítés maradt hátra, ami szintén teljesen egyedi és tetszés szerint bármilyen lehet. Még egy kedvenc boltomat szeretném bemutatni, szintén a veszélyes kategóriából. Speciálisan scrapbookos dolgok nincsenek, viszont  millió egyéb csodás szalag, anyag, gomb és hasonlók, amit a scrapbookhoz is lehet használni.  Persze oda is elmentem:)  A keret kartonból van kivágva, és színes kenderspárgával körbetekerve.  Pár kép a végeredményről.

Remélem, sikerült kedvet ébresztenem a könyv elkészítéséhez. Ha szeretnél belevágni és bármilyen kérdésed van, bátran tedd fel!